On-Site I.T Services Blog

"we'll asisst you…"

Monthly Archives: March 2009

hantar Mouse

3030309.ent.ytnk

Mula-tamat : 3.00pm-4.00pm

hantar mouse yang diminta oleh salah seorang kakitangan di YTNK.

Advertisements

MPK dan POLIS

Minggu nie ada cerita yang aku rasa nk ceritakan…

berkaitan dengan MPK (lesen kedai yg dh expired); aku lambat renew, sudahnya mpk dtg kompaun kedai, nasib baik bule perbaharui tapi yang menjadikan sulit siket adalah POLIS.

berkaitan dengan POLIS (juga lesen); oleh kerana mereka mempunyai kuasa penuh kepada apa2pun perniagaan, kebetulannya mereka datang kekedai dan aku tidak mempamerkan lesen 2009 dan akupun ada kat KB jd budak kedai dipersoalkan dn dbawa ke balai untuk siasatan lanjut…

Setakat ini, rasanya dh ok. tapi tk tahulah kalo ada susulan dr POLIS. ada cerita disebalik, aku tk berniat nk bercerita disini, biarlah yang terlibat je yang tahu, inilah agaknya asam garam perniagaan…bila difikirkan memang salah aku tk pamerkan lesen kedai…. harap menjadi pengajaran yang baik baut aku dan budak2 yg jaga kedai…

format pc

270309.per.pali

format pc dan dia nk dalam hari ini jugak. hantar kul 5 ptg dh, kalo buleh nk malam nie jugak. kul 9.30 mlm baru siap format windows, pc slow dengan RAM hanya 256MB ( satu lg stick rosak). loading windows jd sgt slow…

Dia tunggu dan amek pc kul 11.59 ….

login info on your pc

This is if u wanted to see who is login on your pc…

  • Start\run
  • type secpol.msc
  • then under local policies\audit policy
  • double click  audit account logon events
  • check both box success\failure\both , then OK

Remember that you have to set atleast 1 user account to enable you to see whos’ login…

troubleshoot laptop acer travelmate 2410

120309.per

Mula-tamat: 04.00pm-6.16pm

Tiada maklumat awal berkaitan masalah yang dihadapi, cuma pesanan suruh repair mana-mana yang patut, kami melakukan checking dan servis bagi melihat apa masalah yg dihadapi, dan berikut antara masalah yang kami jumpai;

  • setiap kali pc ini di start, memerlukan user interfearence ( memerlukan user menekan enter 2 atau 3 kali secara manual) supaya windows loading berlaku.
  • Didapati arrow key seperti tidak berfungsi, tiada tindakbalas apabila butang ditekan, tapi penggunaan mouse boleh menyelamatkan masalah ini. masalah ini akan menyusahkan sikit semasa proses untuk menggunakan safemode kerana cara yang ada untuk memilih options safemode adalah menggunakan arrow key di keyboard.
  • butang PgDn juga bermasalah.
  • loading time yang agak lama ( almost 2 minutes)
  • system32 dll file missing.
  • dijangkiti dengan malware dan malicious applications.
  • setiap kali melakukan pembersihan menggunakan applikasi yang tersedia di KLIK, didapati windows menjadi tidak stabil.
  • komputer menggunakan norton AV yang sudah expired dan kami merasakan perisian ini hanya akan lebih memberatkan perjalanan operasi pc ini, sementelah pc in hanya menggunakan 256MB ram dan penggunakan processor celeron.

apa yang kami lakukan;

  • melakukan cleaning dan malware removal.
  • registry fixed.
  • membuang Norton systemworks dan segala yang berkaitan dengannya.
  • memasukkan perisian AV free version (AVG) bagi menggantikan yang sebelum ini.

apa yang kami cadangkan;

  • Format semula windows., walaubagaimanapun setakat ini,pembersihan secara applikasi sudah berjaya memangsuhkan sebahagian besar (90%) masalah virus dan malware yang terdapat di dalam pc ini.
  • kerosakan dan masalah butang keyboard boleh diatasi dengan menukarkan kepada yang baru, tetapi option ini agak mahal.

Install RAM

120309.ent.ajsb

Mula-tamat: 2.00pm-2.30pm

memasang tambahan RAM pada pc naini dengan penambahan sebanyak 1GB.

QCNI

120309

Mula-tamat: 3.00pm-4pm

  1. AJSB- i, dan memasang RAM yang sepatutnya dipasang semalam.

Opportunity

100309.

Mula-end: 4.15pm-4.40pm

discussion on the options of outsourcing IT center management to KLIK..more to come, the details is clasified!..huhuuhu

KAV network scan guide

100309.ent.cessb

mula-tamat: 3.30pm-4.30pm

  • Membuat lawatan susulan ( lawatan sebelum ini; ahad 0803)
  • Memberikan panduan untuk melakukan etwork scan melalui pc yang diinstall dengan KAV.

QCNI

100309.

  1. CESSB – I,Pv.
  2. YTNK – I