On-Site Computer Services Blog

"we'll asisst you…"

Macamana nak buatkan shutdown/restart/lock icon in windows vista or win7

Perkara yang membosankan apabila menggunakan Vista adalah, button yg berupa shutdown kat start menu tuu, asyik2 aku tersalah tekan, sebab button tuu bukannya diset sebagai shutdown tp sebagai sleep. Aku dah ubah kat control panel tp dia tak berubah gak. so, ikutlaa step ni kalau korang nk buat apa yg aku buat nie, aku letakkan shortcut kat desktop yg terus shutdown pc…

  1. Buat new shortcut dengan tekan kanan mouse pada desktop.
  2. isikan “Shutdown.exe -s -t 00” pada lokasi shortcut.
  3. namakan shortcut anda “shutdown”.
  4. tukarkanlah icon shutdown kepada yg anda gemari.

Reference link:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: